Nemecko požaduje pozastaviť bezvízový styk EÚ so Srbskom a Macedónskom

13.10.2012 Celý región

Berlín 12. októbra (TASR) - Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich dnes vyzval na pozastavenie bezvízového styku Európskej únie so Srbskom a Macedónskom. Reagoval tak na prudký nárast žiadostí o azyl v Nemecku od občanov z oboch balkánskych krajín.

Srbi a Macedónci tvorili takmer tretinu všetkých žiadostí o politický azyl, podaných v septembri v Nemecku, a to napriek tomu, že sú obe bývalé juhoslovanské republiky kandidátmi na vstup do EÚ.

Ilegálna imigrácia a udeľovanie azylu budú pravdepodobne citlivými témami pre nemeckých politikov pred spolkovými voľbami na jeseň budúceho roka.

"Nárast zneužívania azylového systému nie je prijateľný... Obrovský prílet občanov Srbska a Macedónska treba okamžite zastaviť," zdôraznil dnes minister vnútra vo vyhlásení.

Štatistické údaje ukázali, že počet srbských žiadostí o azyl v Nemecku sa v septembri strojnásobil v porovnaní s augustom a počet macedónskych žiadostí stúpol o 70 percent.

Návštevníci z Macedónska, Srbska a Čiernej Hory získali právo na bezvízový styk v rámci schengenského priestoru EÚ v roku 2009. V roku 2010 ich nasledovali Bosna a Albánsko.

Nemecko rieši v súčasnosti každoročne asi 144.000 žiadostí o politický azyl na rozdiel od 90. rokov, kedy prijalo veľké množstvá utečencov pred konfliktami v bývalej Juhoslávii. Tento prílev vyvrcholil v roku 1996, kedy dostalo 500.000 žiadostí o azyl.

Poslanec opozičných sociálnych demokratov Michael Hartmann vyzval tento týždeň úrady, aby rýchlo odmietali falošné žiadosti o azyl a sústredili svoje zdroje na uchádzačov z krajín, ako sú Sýria či Afganistan.
 

Vyberte región